Olemme Facebookissa!

07.10.2021 Onnenkauppaa

Maatalousyrittäjyys ei tämän päivän Suomessa ole helppoa. Kustannukset kohoavat mutta tulot eivät kasva samassa suhteessa. Silti Punkalaitumellakin uskotaan maatalouden tulevaisuuteen.

Kortti tuo ja kortti vie, mutta maanviljelys on ihan onnenkauppaa, tuumi sotamies Ukkola kesken kortinpeluun Tuntemattomassa sotilaassa. Suomalaiset maatalousyrittäjät ovat sanonnan todenmukaisuuden tunteneet aina, ja etenkin viime aikoina. Monenlaista koetinkiveä on asettunut viljelijän ja varjelijan saralle.


Suomessa Elokapina–liike on viritellyt ajatusta ilmastohätätilan julistamisesta. Maataloustuotannossa on lähellä elonkorjuuhätätila. Helppoa ei ole viljanviljelijällä eikä tuotantoeläinten kasvattajalla. Painetta tulee joka suunnasta.


Muutama perättäinen kehno viljavuosi kummittelee maatalouden tulonmuodostuksessa. Valtion aikoinaan Norjaan myymä lannoitetuotanto nostaa sekin kustannuksia. Yarasta on tullut nykyisille omistajilleen rahasampo viljelijän lompsan kustannuksella. Lihan ja maidon hinta ei tahdo nousta tasolle, joka kompensoisi kasvavat menot. Syynä on kaupan keskittyminen parille suurelle toimijalle. Tähän lisätään vielä se, että jotkut suomalaiset suorastaan kannustavat ostamaan ulkomaista ruokaa.


Kaikesta huolimatta on ilo huomata, että Punkalaitumella ainakin jaksetaan yrittää. Tästä löytyy parikin esimerkkiä lehden sivuilta. Tulevaisuuteen uskotaan, vaikka värimaailma maalaismaisemassa ei aina kuvaakaan kullankeltaista peltoa ja sinistä taivasta.

 

Evästeet