Olemme Facebookissa!

16.01.2020 Talveton talvi

Tänä vuonna talvi näyttää jäävän kokonaan saapumatta eteläiseen Suomeen.

Tammikuun 15. päivän aamu Punkalaitumella vuonna 2020 tarjoilee sään puolesta kunnon vesisadetta, etelätuulta ja viittä lämpöastetta. Muutosta säätilaan ei Ilmatieteenlaitoksen mukaan ole tulossa. On mahdollista, että talvi sanan perinteisessä merkityksessä jää eteläisessä Suomessa kokematta.


Ilmatieteenlaitoksen mukaan tammikuun lämpötila on ollutpaikoin jopa kymmenen astetta keskimääräistä korkeampi, ja että tällaisia tammikuita koetaan harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.


Talveton talvi vaikuttaa väkisin ihmisten elämään. Hiihtoladuille tai luistinjäille pääsyä on turha odottaa. Ankea keli vaikuttaa helposti myös mielen virkeyteen. Sillä on  myös laajempia vaikutuksia. Metsien talvihakkuut ovat keskeytyksissä. Sivuteillä eletään monin paikoin täyttä kelirikkokautta, joka jatkuessaan aiheuttaa suuria haasteita erityisesti yksityisteiden kunnossapitoon. Vaikutukset peltoviljelyksille jäävät nähtäväksi keväällä kasvukauden alkaessa.


Ilmastonmuutos on ajan trendisana. Monet kokevat kuluvan talven olevan siitä merkkinä Suomessa. Toiset muistuttavat, että tällaisia talvia on ennenkin koettu.

 

Evästeet