Olemme Facebookissa!

17.08.2023 Suuren lähetystön kohtalo

Punkalaitumen seurakuntalaisille ja kirkkoväärteille taitaa Tampereen tuomiokapitulin suunnalta käydä, kuten Suuren adressin lähetystölle vuonna 1899 Pietarissa. Lähetystöä ei oteta vastaan, mutta samalla sille ei olla vihaisiakaan. Tietämättömille maalaisille on toki helppo antaa anteeksi. He eivät aina tiedä, mitä he tekevät.

Punkalaitumen seurakunnassa päättäjät ja jopa melkoinen joukko seurakuntalaisia tuskastelevat kirkkoherra-tilannetta. Tuomiokapituli on sitä mieltä, että seurakuntaan pitää valita uusi kirkkoherra vuoden alusta.


Kirkkovaltuusto toivoo viran avoimeksi julistamisen lykkäämistä henkilöstöstrategian laatimisen ajaksi ja 490 seurakuntalaista on allekirjoittanut adressin, jossa he haluavat kirkkoherran vaalin järjestämistä aikataululla, jossa nykyisellä seurakuntapastori Petri Paasikalliolla olisi mahdollisuus olla mukana vaalissa eli että hän olisi ehtinyt suorittaa kirkkoherralta vaadittavan koulutuksen.


Seurakuntalaisten tahdonilmaus Petri Paasikallion tueksi kertoo kaiken hänen onnistumisestaan virkansa hoidossa. Saarnastuoliin linnoittautuville leipäpapeille ei moista suositusta kirjoiteta. Paasikallio saa olla saamaastaan  ”todistuksesta” ylpeä. Mutta tuomiokapituli ei tietenkään voi adressia ottaa huomioon, koska se olisi viran räätälöimistä tietylle henkilölle ja eettisesti sekä varmaan myös lain silmissä väärin. Sinällään tämä on harmillista, koska kerrankin olisi tiedossa henkilö, joka sitten Malmivaaran aikojen suurimmalle osalle kelpaisi mukinoitta pitäjän kirkkoherraksi.


Kirkkovaltuuston havahtuminen henkilöstöstrategian puuttumiseen on sitten toinen asia. Se olisi jonkinlainen peruste lykätä uuden kirkkoherran valintaa. Tuomiokapitulilta valtuutettujen kirjeen huomioon ottaminen olisi tietysti kädenojennus. Joku voisi toki kysyä vilpittömästi sitäkin, miksi asia tajuttiin vasta nyt?


Summa summarum. Tuomiokapituli tuskin perääntyy näkemyksestään, että virkaan on valittava henkilö vuoden alusta lähtien. Tähän sillä on täysi ja kiistämätön oikeus. Seurakuntalaiset voivat jo nyt henkisesti valmistautua kirkkoherran vaaliin syksyn kuluessa.


Punkalaitumen seurakuntalaisille ja kirkkoväärteille taitaa Tampereen suunnalla näin ollen käydä, kuten Suuren adressin lähetystölle vuonna 1899 Pietarissa. Lähetystöä ei oteta vastaan, mutta samalla sille ei olla vihaisiakaan. Tietämättömille maalaisille on toki  helppo antaa anteeksi. He eivät aina tiedä, mitä he tekevät.

 

Evästeet