24.08.2023 Byrokratian peikko vaanii
Kuin parhaina maaltapaon vuosina, tarjoilee Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) Punkalaitumen terveysasemalle ”plankkua” ja nauloja viime keskiviikkona julkistetussa palveluverkkosuunnitelmassa. Esitys ei ole yllätys, mutta antaa pahaenteisiä viitteitä siitä, ketkä hallintovaltaa hyvinvointialueella käyttävät.
Kun Pirhan aluevaltuusto hyväksyi viime viikon maanantaina epämääräisen asiakirjan palveluverkon uudistamisperiaatteista, ei sillä ollut tiedossa virkamiesten suunnittelemaa lakkautuslistaa. Sellainen oli varmasti kuitenkin olemassa, koskapa se jo keskiviikkona julkistettiin.
Hyvällä syyllä voi siis kysyä, onko Pirha heti alkumetreillään päätymässä virkavaltaiseksi organisaatioksi, jossa asioita ajetaan päättäjien eteen median kautta ilman etukäteiskeskustelua? Hyvinvointialueet muodostuivat sairaanhoitopiirien pohjalle. Sairaanhoitopiirit olivat valtioita valtiossa, joissa pääasiallista valtaa käyttivät virkamiehet. Sairaanhoitopiireistä rekrytoitiin myös johtavat virkamiehet hyvinvointialueille. Tuliko heidän mukanaan myös entinen toimintamalli, jossa päättäjien rooli muistutti pitkälti kumileimasinta?
Vai oliko sittenkin kyseessä hyvä tiedottamistapa, jossa valmistelussa oleva ja taatusti keskustelua aiheuttava asia haluttiin mahdollisimman ajoissa tuoda julkisuuteen?
Organisaatioiden ulkoisen viestinnän seuraaminen vaatii kriittisyyttä. On muistettava, että viestinnällä yritetään aina vaikuttaa. Jotain voisi ajatella esimerkiksi siitä, että viime viikolla julkisuuteen annetun leikkauslistan kaveriksi saapui tiistaina Pirhan tiedote, jossa kerrotaan hyvinvointialueen taloustilanteen heikentyneen selkeästi ja talousjohtajan suulla vaaditaan ”välittömiä toimia talouden tasapainottamiseksi”. Välittömät toimet tarkoittavat käytännössä säästöjä. Säästöt syntyvät leikkauksista. Tarina on tuttu. Onko näillä tiedotteilla tarkoituksellinen yhteys, jää lukijan arvioitavaksi.