Olemme Facebookissa!

29.06.2023 Vettä kaivataan

Alkukesän kuivuuden jäljiltä huippusatoa ei ole luvassa pelloilta, mutta mahdollisimman pian alkavat sateet voisivat pelastaa viljoja jonkin verran.

Punkalaitumella on touko-kesäkuun aikana satanut erittäin niukasti. Kohtuullisen hyvin alkuun lähteneet viljan oraat ovat selvästi kärsineet kuivuudesta. Jo nyt on tilanne todennäköisesti se, että minkäänlaista huippusatoa on pelloilta turha odottaa. Rivakammat vesisateet kuitenkin voisivat tilannetta pelastaa jonkin verran.


Viljapeltojen lisäksi heinämaat kärsivät kosteuden puutteesta. Paalain ei sylje sisuksistaan pyöröpaaleja lainkaan sellaiseen tahtiin, kuin normaalina heinävuotena.

Maataloudessa on eletty kustannuskriisissä ja kokemuksia lähivuosilta on myös heikoista sadoista. Nyt, kun tilanne on hieman normalisoitumassa, ei tähän kohtaan kaivattaisi huonoa vilja- ja heinävuotta.


Suomalaista maataloustuottajaa ei käy kateeksi. Niskassa ovat kustannuspaineet, ilmastokeskustelun luoma harhainen arvostusinflaatio ja EU-byrokratia sateliittiseurantoineen. Nyt ei suosi edes säidenhaltija. Onko siis ihme, jos ilmeet pellonpientareella ovat vakavat.

 

Evästeet