Mediakentällä liikkuu tätä nykyä monia erilaisia julkaisuita, jotka käyttävät itsestään nimitystä paikallislehti olematta silti sitä.
Presidenttiehdokas Mika Aaltola kohahdutti mediaa kertomalla, kuinka parikin ”paikallislehteä” oli tarjonnut hänelle toimituksellista näkyvyyttä maksullista ilmoitusta vastaan. Tällainen kytkykauppahan on ehdottomasti Journalistin ohjeiden vastaista. Aika nopeasti paljastui, että Aaltolan kokemus liittyi Espanjassa toimivaan Fuengirola.fi -nimiseen julkaisuun, eikä kotimaisen paikallislehtikentän edustajaan.
Kerta ei ole ensimmäinen, kun käsitettä paikallislehti käytetään väljästi ja väärin. Paikallislehdet ovat tilattavia medioita, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan Julkisen sanan neuvoston (JSN) sääntöjä ja kuuluvat Uutismedian Liittoon. Tällainen paikallislehti on myös Punkalaitumen Sanomat.
Mediakentällä liikkuu tätä nykyä monia erilaisia julkaisuita, jotka käyttävät itsestään nimitystä paikallislehti olematta silti sitä. Jopa Helsingin Sanomat tituleerasi omia kaupunkijulkaisuitaan paikallislehdiksi muutama vuosi sitten. Ei ole siis ihme, että tavallinen median kuluttaja tai jopa presidenttiehdokas sekoaa käsitteissä.
Ehkä meidän, suomalaisten paikallislehtienkin, on otettava jotain opiksi tapauksesta. Meidän on jatkossa tuotava selkeämmin esille asemamme laajassa mediakentässä ja kirkastettava sitä lukijoidemme ja suuren yleisön silmissä.
» Takaisin arkistoon