Punkalaitumen kuntaa vuoden 2019 alusta johtanut Tuija Ojala oli viimeistä päivää töissä viime viikon torstaina. Ojala tunnetaan suorapuheisuudestaan, eikä hän päästä helpolla etenkään kuntapäättäjiä jäähyväishaastattelussaankaan.
Tuija Ojala murtaa näkemyksineen ja vajaan kuuden vuoden ajalta hankkimansa kokemuksen pohjalta kuvaa Punkalaitumen kunnasta avoimena ja keskustelevana organisaationa. – Oikeaa avoimuutta ei kunnassa ole. Asioista, joista ei ole yhteistä näkemystä, ei uskalla edes keskustella. Sitä pidetään suorastaan loukkaavana, Ojala sanoo.
Avointa ja rehellistä keskustelua hän kaipaa, mikäli kunta aikoo taklata edessä olevia talouden ongelmia. – Taloussuunnitelmat ovat menossa miinukselle ja voimavaroja on tiivistettävä.
Ellei niin tehdä, on kunnan taseen puskurit nopeasti syöty ja itsenäisyys myyty. – Kunnan talouden kannalta tärkein kysymys liittyy kouluverkkoon. Kaikki muu on siihen verrattuna räpeltämistä. Avoin keskustelu kouluverkosta on aloitettava. Omasta mielestäni kunnan voimavarat tulisi keskittää siihen, että pidetään yllä laadukkaat opetuspalvelut yhdessä pisteessä.
Ongelmia kunnalla on myös kiinteistöistä. Niistä Ojala käyttää nimitystä ”menneiden palveluiden kivijalat”. – Sote-kiinteistöjen ja Haukankosken lisäksi kunnalla on vuokra-asuntoja, joita on tällä hetkellä liikaa. Vaikka niiden käyttöaste on parantunut, muodostuu niihin suuri korjausvelka.
Sote-uudistus muutti kuntien vero- ja menopohjaa. Erityisesti verotukselliset erot kuntien kesken alkavat konkretisoitua. – Yksi kunta verottaa 5 %, toinen kymmenen.
Nämä erot alkavat olla merkittäviä ja vaikuttavat jo ihmisten valintoihin sijoittumisessa.
Aivan viime aikoina etenkin kunnantalolla on henkilöstön vaihtuvuus ollut suurta. Uusi kunnanjohtaja Ojalan tilalle on valittu, mutta teknisen johtaja, hallinto- ja talousjohtajan sekä elinvoimakehittäjän työt pitäisi järjestää.
– Kunnan henkilöstörakenne on ohut ja siksi haavoittuvainen, mutta osaamistasoltaan ja omaksumistaidoiltaan erittäin hyvä. Toivon, että työt saadaan sopeutettua tekijöiden määrän mukaan. Liikaa ei saa vaatia. Toisaalta pitää huomioida, että henkilöstö on kunnalle suurin kuluerä. Tarkkana pitää olla siinäkin, että omaa osaamista ei ulkoisteta liikaa.
– Uskon, että Punkalaitumella on mahdollisuudet selvitä kuntana muiden kuntien joukossa. Tulevaisuutta vastaan on turha taistella, vaan pitää toimia sen puolesta. Tulevaisuus tulee joka tapauksessa, sanoo Tuija Ojala.
Aivan riittävä aika
Tuija Ojala siirtyi Punkalaitumen kunnanjohtajaksi Loimaalta, jossa hän työskenteli talousjohtajana. Punkalaitumella hän ehti työskennellä lähes kuusi vuotta ennen siirtymistään osittaiselle vanhuuseläkkeelle joulukuun alusta. Lokakuun 4. päivästä lähtien Ojala lomailee joulukuun alkuun.
– 5–6 vuotta on aivan riittävän pitkä aika kunnanjohtajalle. Ainakin yhdessä kunnassa, Ojala sanoo.
Tammikuussa 2019 tuskin kukaan aavisti, mitä lähivuodet tuovat mukanaan. – Kriisistä toiseen on menty. Ensin tuli korona, sitten Ukrainan sota. Koronan jälkeen moni asia piti aloittaa käytännössä aivan alusta ja sodan myötä varautuminen on vienyt entistä enemmän aikaa myös kunnassa. Tahti on ollut kova ja se aiheuttaa ongelmia jaksamisessa.
Vajaaseen kuuteen vuoteen mahtuu kriisien lisäksi onnistumisia. – Onnistumisina pidän, että kuntalaisten viihtyvyys ja osallisuus ovat parantuneet, samoin järjestöyhteistyö ja yhdessä tekeminen. Kunnassa henkilökunnan osaamista on vahvistettu, siksi meillä löytyy tälläkin hetkellä valmiuksia astua suurempiin saappaisiin virkajärjestelyjä tehtäessä. Leader-rahoja Punkalaitumelle on saatu monille hankkeille aika hyvin, ja nämä hankkeet ovat olleet hyviä, Ojala kuvailee.
– Mutta paljon jäi myös tekemättä, eikä kaikki ole mennyt ihan putkeen. Bioenergia- ja kiertotaloushankkeet eivät ole edenneet. Päätöksenteko on välillä ollut julmetun hidasta.
Diplomaattisuhteet poikki
Punkalaitumen kunnassa on parin vuoden aikana myös kuohunut. Teknisen johtajan ympärillä käyty kiista johti päättäjiin kohdistuneisiin häirintäilmoituksiin ja vuosi sitten kunnanjohtaja Tuija Ojala teki itse häirintäilmoituksen kahdesta luottamushenkilöstä. Asioita on keskustellen pyritty korjaamaan, mutta pöytä tuskin on puhdas.
– Kyllä nämä tapahtumat jättivät pysyviä vaurioita ja diplomaattisuhteet ovat tiettyihin tahoihin poikki ihan omavalintaisella päätöksellä. Näistä kokemuksista olen saanut toki muutamia hauskoja ja viihdyttäviäkin piirteitä tuleviin blogikirjoituksiini, Ojala sanoo.
Hän intoutuu pamauttamaan myös varsin suorasukaisen arvion koskien kunnan luottamushenkilöitä. – On säälittävää, kuinka matalalla tietotasolla kunnan asioita tullaan hoitamaan, ja miten matalalla tietotasolla henkilöt asettuvat ehdolle ja pääsevät vielä vaaleissa läpi. Itse kannattaisin lämpimästi jonkunlaista lähtötasotestiä, ennen kuin henkilö kelpuutetaan ehdolle vaaleissa.
– Pitäisi ainakin puheissa pysyä kunnan tehtävissä, eikä poukkia sujuvasti valtion viranomaisten ja yksityisten ihmisten tontille. Tietoa on saatavilla mutta lukutaito monelta puuttuu. Ongelma on kyllä yhteinen joka kunnassa ja näin kuntavaalien kynnyksellä taasen ajankohtainen. Toivotan onnea Punkalaitumen ehdokasasetteluun. Nykyiset hallituksen pöydän ympärillä istuvat henkilöt ovat kovatasoisia kuntapolitiikan ammattilaisia ja taso olisi vähintäänkin säilytettävä.
Yrittäjyyttä ja elämänlaatua
Päätöstään siirtyä osa-aikaiselle vanhuuseläkkeelle Tuija Ojala perustelee halulla parantaa elämänlaatuaan. – Halusin päästä irti siitä, että kalenteri määrää tekemiseni.
– Kotona on paljon rästitöitä, jotka pitää tehdä ja matkustelu kiinnostaa. Molemmat ovat jääneet vähemmälle viime vuosina. Varmasti myös lähipiiri tulee olemaan rasittavuuteen asti ajankäyttöni kohteena, Ojala naurahtaa.
Hän kertoo ryhtyvänsä myös yrittäjäksi ja on perustamassa toiminimeä HotKotSpot. – Yrityksen toimiala on laaja metsänhoidosta asiantuntijapalveluihin, kuntoliikuntaan ja historiaa unohtamatta. Aloitan yrityksen toiminnan ensi vuoden puolella ilman paineita ja tulossa ovat omat verkko- ja blogisivut.
– Tulen tarjoamaan varmasti myös jonkin verran palveluita kuntapuolelle. Kyse olisi lähinnä erilaisten selvitysten tekemisestä, koulutuksesta ja työsuunnittelusta. Miksei myös kokemusasiantuntijuudesta ja työnohjauksestakin, Tuija Ojala kertoo.
» Takaisin arkistoon