Menneen ajan Punkalaitumella on mahdollisuus piipahtaa nyt myös aikaan ja paikkaan sitomatta vaikkapa omalla mobiililaitteella tai tietokoneella. Tämän mahdollistaa Suomen Kotiseutuliiton ylläpitämä eMuseo. Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla menneisyyttä ei viikonvaihteessa tarvitse ihailla mobiililaitteista, sillä Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely herättää vanhat työtavat jälleen kerran henkiin.
eMuseo on valtakunnallinen alusta, jonne eri toimijoiden on mahdollista koota omia oppaitaan. Punkalaitumen museo- ja kotiseutuyhdistys on kunnan myötävaikutuksella mukana eMuseossa, jonne Kaisa Kirkko-Jaakkola on koonnut Sulo Uuton sekä myös Tuomo Lehtiön vanhoista kuvista neljän oppaan kokonaisuuden Punkalaitumen vanhasta pitäjänraitista.
– Pitäjänraitin oppaat ovat Punkalaitumen ensimmäiset, ja toivon kovasti, että Punkalaitumen kylissä innostuttaisiin kulttuurireittien rakentamiseen. Monissa kylissä on jo valmiiksi koottua materiaalia, sanoo Kirkko-Jaakkola. Esimerkiksi Oriniemessä ja Liitsolassa on perehdytty kylien menneisyyteen ja materiaalia eMuseo-oppaan tekemiseksi ehkä löytyisi kyläkävelyiden jäljiltä.
eMuseo on suunniteltu erityisesti mobiililaitteille. – Se on käytettävissä koska vain, kotona tai paikan päällä. eMuseon avulla voi tutustua ympäri Suomen tehtyihin paikkakuntakohtaisiin esittelyihin. Se toimii hyvin puhelimessa, joten reittioppaan voi kaivella ulkoillessa esiin.
Digitoinnille tukea
Punkalaitumen museo- ja kotiseutuyhdistys on digitoinut Sulo Uuton vanhoja kuvia viime vuosina. Museon hallussa oleva kokoelma on noin 18 000 lasinegatiivia ja niistä on tällä hetkellä digitoitu runsaat puolet.
Yhdistys on saanut digitointityöhön jo aiemminkin tukea ja tänä vuonna Museovirasto on päättänyt tukea työtä jälleen 7 500 eurolla. – Digitointia päästään jatkamaan taas syksyllä. Saadulla avustuksella saadaan digitoitua ainakin Uuton sotavuosina ottamat kuvat, kertovat Kaisa Kirkko-Jaakkola ja yhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää.
Sillanpää kertoo, että digitointia on tehty kolmen aiemman rahoituksen turvin. Rahoitusta on saatu Sarka-museolta sekä kahdesti Museovirastolta. – Mikäli nyt saadun rahoituksen jälkeen saisimme vielä yhden vastaavan rahoituksen, uskon, että kokoelma tulisi kokonaan digitoiduksi.
Tänä vuonna myös Hämeen museoseura ry päätti tukea Punkalaitumen museo- ja kotiseutuyhdistystä 2 000 euron avustuksella. Tämäkin avustus on suunnattu nimenomaan Sulo Uuton kuvien hyödyntämiseen yhdistyksen toiminnassa. Lisäksi yhdistys sai alkukeväällä tuhannen euron lahjoituksen Jukka Saarisen Sanarakas Oy:ltä.
Vanha kaava kunnossa
Ensi viikonloppuna talonpoikaismuseo Yli-Kirralla järjestetään perinteinen Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely. – Vanha kuvio on kunnossa, kuvailee Kalevi Sillanpää lyhyesti. Vanhoja työtapoja, koneita ja museomiljöötä esitellään tuttuun tapaan kävijöille.
Maanantaina museolla valmisteltiin näyttelyä talkoovoimin. Paikalla oli myös kunnan ”työelämäleiriläisiä” leikkaamassa ruohoja ja siistimässä ympäristöä.
Mitään veretseisauttavaa uutta näyttelyssä ei ole esillä, mutta Kalevi Sillanpää on tyytyväinen, että erityisesti lasten iloksi saadaan tällä kertaa paikalle kuttuja.
Ja tietysti Sulo Uuttokin on kuvien kautta vahvasti läsnä. Kaisa Kirkko-Jaakkola kertoo Uuton aloittaneen vuonna 1925 kokopäivätoimisen valokuvaustyön läpi vuoden. – Esittelen kuvia erityisesti ”sata vuotta sitten” idealla, ajattelin sen sopivan maatalousnäyttelyn henkeen.
Kevään ja kesän tiistaitalkoissa museon paikkoja on kunnostettu. Vaikka savusauna ei sinällään ole näyttelyssä merkittävässä roolissa, on sitäkin korjattu uusimalla välikatto. Tämä, vähemmän päällepäin näkyvä kunnostustyö on museoväen arkea. – Museon ylläpitäminen on jatkuvaa kunnostustyötä, sanoo Kalevi Sillanpää.
» Takaisin arkistoon