Loimi-Hämeen jätehuolto juhlii 30-vuotista taivaltaan yhdessä toimialueensa asukkaiden kanssa.
Yhtiö perustettiin vuonna 1995 ja Punkalaidun liittyi siihen vuonna 1996.
Juhlavuoden aikana LHJ järjestää kakkukahvituksen kaikissa 16 omistajakunnassa. Punkalaitumella kahvit tarjottiin 11.6. K-Supermarket Pourulla.
Koko alueella LHJ ylläpitää kahta jätekeskusta ja seitsemää jäteasemaa. Lisäksi yhtiöllä on yli 150 kierrätyspistettä ja useita vaarallisten jätteiden vastaanottopisteitä ympäri toimialuettaan. Punkalaitumella on seitsemän LHJ:n kierrätyspistettä. Lisäksi Rinki Oy:llä on kaksi kierrätyspistettä. LHJ:n alueella asuu 130 000 asukasta.
Lajittelu sujuu
Jätehuolto on muuttunut kolmenkymmenen vuoden aikana paljon.
– Jätelaki ja valtakunnalliset kierrätystavoitteet ovat muuttuneet suuresti ja moneen kertaan kuluneiden vuosikymmenten aikana. Erityisesti jätelajikohtaiset käsittelyt ja materiaalien talteenottoon perustuva käsittely ovat kehittyneet. Asukkaille näkyvintä on ollut lajittelumahdollisuuksien ja erilaisten erilliskeräilyjen lisääntyminen. Ehkä eniten on kuitenkin muuttunut tietoisuus ympäristöasioissa, sanoo LHJ:n palvelupäällikkö Anne Sjöberg.
Ala kehittyy jatkuvasti. Tällä hetkellä muutoksessa on lietteiden kuljetus.
– LHJ:n alueella jätteiden kuljetusjärjestelmä saostus- ja umpisäiliölietteiden osalta on muuttumassa parin vuoden päästä LHJ:n järjestämäksi ja tähän valmistaudutaan parhaillaan keräämällä tietoa kiinteistöjen tyhjennettävistä lietesäiliöistä. Sekajätteen osalta kuljetusjärjestelmän päätöksentekovaihe on vielä kesken.
Samalla kun jätteiden kierrätysmahdollisuudet ovat lisääntyneet, ovat myös asukkaat oppineet lajittelemaan jätteensä paremmin.
– Ihmiset osaavat lajitella jätteensä vuosi vuodelta paremmin. Järjestetyllä jäteneuvonnalla on varmasti ollut tähän asiaan vaikutusta, kuten myös nuorempien sukupolvien antamalla ”kotikasvatuksella”. Haasteellisinta on saada sellaiset ihmiset innostumaan lajittelusta, jotka eivät vielä ole sitä tehneet. Omalla tavallaan haasteellista on myös järjestää kattavat erilliskeräilyt kustannustehokkaasti, kun kuljetusetäisyydet ovat suhteellisen pitkiä, pohtii Anne Sjöberg.
» Takaisin arkistoon