Punkalaitumen Vuoden 2024 Yrittäjänä palkittu Heikki Jonkka on monipuolinen yrittäjä. Silti hän kokee itsensä ennen kaikkea maanviljelijäksi. – Maa ja metsä ovat totta ja elävää elämää. Ne ovat lupaus tulevasta ja tuovat toimeentuloa ja iloa jälkipolvillekin.
Heikki Jonkan yrittäjän taival alkoi 30.11.2004, kun hän sukupolvenvaihdoksen jälkeen otti hoitaakseen Ala-Jonkan tilan Jalasjoella. Neljän vuoden kuluttua ostettiin sirkkelisaha, josta sivutuotteena syntyneitä pintoja alettiin hakettaa.
Tällä hetkellä Heikki toimittaa haketta Punkalaitumelle ja lähialueille noin 15 000 kuutiota vuodessa. Hakkeen raaka-aine saadaan metsien energiapuusta. – Venäjän hyökkäyssodan jälkeen kotimaisen puun käyttö on lisääntynyt ja energiapuun hinta lähes tuplaantunut. Hakkeen hinta on puolestaan noussut kolmanneksen, Heikki kertoo.
Kun Heikki aloitti tilan pitämisen, oli Ala-Jonkalla peltoa noin 50 hehtaaria. Nyt omaa peltoa, vuokramaata ja hoitosopimuspeltoa on noin 400 hehtaaria. Viljelyksessä on gluteenitonta kauraa Helsingin Myllylle, nurmisiementä Borealille ja Pelto-Paturille sekä hevosheinää pienemmille ja isommille talleille. Lisäksi viljelyssä on hernettä, pellavaa, tattaria ja maisemakasveja.
Vuonna 2010 Heikki Jonkka ja Sami Nurmilaakso perustivat Humppilan Teräshallit Oy:n. Yhtiö omistaa kaksi hallikiinteistöä valtatie kahden tuntumassa. Molemmissa halleissa on vuokralainen. – Toisen hallin rakensimme ja toisen viimeistelimme loppuun, kun rakennustyöt olivat kesken. Halleissa vuokralaisina ovat Fingrid ja Maviteknit, Heikki kertoo.
Maaseudun Kiinteistö ja Kone Oy:n Heikki perusti vuonna 2017. Yhtiö vastaa Punkalaitumen Vanhustenkotiyhdistyksen hallinnoimien vanhustentalojen kiinteistönhoidosta ja hakkeen toimituksesta. Yhtiö omistaa myös metsää ja peltoa. Kaikkien yritystoimintojen liikevaihto oli viime vuonna jonkun matkaa toista miljoona euroa.
Yksi asia johtanut toiseen
Heikki Jonkka sanoo, ettei yrittäjyys ollut suinkaan hänelle mikään lapsuuden haaveammatti. – Koneista olen kyllä ollut kiinnostunut pienestä pitäen ja muistan, että jo ennen kouluun menoa olin usein yksin kyntämässä tai äestämässä.
– Yrittäjyys on tullut pikku hiljaa kuvioihin enemmän ja enemmän. Yksi asia on johtanut toiseen ja tekeminen on tuonut tekemistä, enkä ole oikein edes osannut sanoa: ei.
Yrittäjänä Heikki kertoo arvostavansa sitä, että päivät eivät ole samanlaisia. – Vaihtelu sopii minulle ja se, että saan olla itse mukana tekemässä. Olen huono tekemään paperitöitä, enkä edes haluaisi olla pelkästään johtamassa.
– Itselleni yrittäjyydessä tärkeitä on mahdollisuus omalla tekemisellä vaikuttaa niin näkyvään kuin taloudelliseen lopputulokseen. On palkitsevaa saada joku haasteellinen homma tehdyksi.
Yhteiskunnan lisääntynyt byrokratia on asia, joka Heikki Jonkkaa yrittäjänä harmittaa. – Yrittämisestä tehdään päivä päivältä haasteellisempaa kaikenlaisella byrokratialla ja sääntelyllä. Yhteiskunnan hauskanpito on yrittäjän suuntaan aika yksipuolista. Välillä tuntuu, että yrittäminen on ihan hullujen hommaa, mutta onneksi työ on merkityksellistä ja monella tapaa palkitsevaa. Tällä hetkellä tuntuu myös, että meitä ”hulluja” tarvitaan yhteiskunnassa enemmän kuin koskaan.
» Takaisin arkistoon