Punkalaitumen kunnassa riittää työtä monella saralla jäljellä olevalla valtuustokaudella, arvioivat tänään uusissa luottamustehtävissä aloittaneet kunnanvaltuuston puheenjohtaja Linda Lähdeniemi (kesk.) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lumme (kok.). Kuntatalous haastaa ja toiminnallistakin kehittämistä kaivataan.
Tähän asti kuluneella valtuustokaudella Linda Lähdeniemi toimi kunnanhallituksen puheenjohtajana ja Harri Lumme puolestaan johti valtuuston työskentelyä. – Tehtävien vaihto tässä kohtaan oli suunniteltu, eikä suuria muutoksia ole tiedossa. Hyvää yhteistyötä on tehty jo parin vuoden ajan, kaksikko sanoo.
– Suurin muutos taitaa olla itselläni se, että johdettavien kokousten asialista pitenee, Lumme naurahtaa.
Vuoden alusta voimaan tullut kunnan uusi hallintosääntö nostaa puheenjohtajien roolia kunnan hallinnossa. – Tai enemmän voisi puhua puheenjohtajien keskinäisen aseman tasapainottamisesta, Lähdeniemi tarkentaa.
Hän näkee, että puheenjohtajan tehtävä on tarvittaessa määritellä myös uusia työskentelytapoja. – Kuntapuoli on aika kaavoihin kangistunut ja sitä voisi hieman ravistella. Uutta pitäisi luoda, ettei aina vain tehdä niin kuin on ennen tehty.
– Valtuuston työn pitäisi olla ulospäin avautuvampaa ja keskustelevampaa. Nyt keskustelut käydään seminaareissa, eikä julkisissa kokouksissa. Kuntalaissyötteitäkin kaipaisin enemmän.
Harri Lumme on valtuuston puheenjohtajana ottanut kahden vuoden ajan osaa myös kunnanhallituksen kokouksiin. – Työskentely on ollut avointa ja yhteistyöhakuista. Pyrin siihen, että se jatkuu samanlaisena. Kunnanhallituksen puheenjohtaja tekee paljon työtä, joka ei näy kunnanvaltuustolle saati kuntalaisille asti. Yksi rooli on toimia hengenluojana.
– Kunnan johtoryhmään on tulossa muutoksia uusien viranhaltijoiden valinnan myötä kuluvan vuoden aikana, ja tämä on suuri operatiivinen haaste. Johtoryhmän työskentelyn on säilyttävä sujuvana, sillä se heijastuu vahvasti kunnan henkilöstöön. Kunnanjohtaja on tietysti avainasemassa tämän varmistamisessa, Lumme sanoo.
Kuinka talous kestää?
Kun puhutaan kunnista, kääntyy keskustelu melko nopeasti kahteen asiaan: talouteen ja elinvoimaan. Punkalaitumella kunnan talous on ollut vähintään kohtuullisella tasolla, elinvoima- ja elinkeinoasioissa kehittäminen on puolestaan hankalampaa.
– Verkostoja pitäisi olla enemmän ja niitä kehittää. Kaikenlaisia lonkeroita eri suuntiin tarvitaan, sillä kilpailu on kovaa. Kunnan pitää olla esillä ja käyttää kaikki mahdollisuudet hyväksi. Se on fakta, sanoo Linda Lähdeniemi.
Näkyvyyttä kaipaa myös Harri Lumme ja muistuttaa samalla, että kunnan perinteisenä elinvoimakeinona on kaavoituksen järjestäminen niin, että esimerkiksi yrityksille on tarjolla tontteja hyviltä paikoilta. – Toisaalta ei kilpailua voiteta sillä, että näytetään peltoa ja sanotaan, että siinä on tontti, alkakaa rakentaa.
Kuntatalouden ennusteet ovat kuluvalle vuodelle hyvät. – Ongelmia saattaa olla edessä ensi vuodesta lähtien. Valtionosuudet tulevat pienenemään, vaikka vasta uuden hallituksen hallitusohjelma näyttää, mistä rahoitusta leikataan. Jaettavaa on kuitenkin vähemmän kuin tällä hetkellä. Samaan aikaan kustannukset nousevat ja digitalisaatio vielä kasvattaa niitä, Lähdeniemi ja Lumme pohtivat.
Oma vaikutuksensa on myös hyvinvointialueuudistuksella. Yhtäältä se helpotti kunnan taloussuunnittelua, toisaalta päätökset palveluista karkasivat kuntapäättäjien käsistä hyvinvointialueille. Kun tiedetään, että Pirkanmaalla hyvinvointialueella on tarve seuraavan neljän vuoden aikana 20 miljoonan tehostamistoimiin, ollaan monissa kunnissa syystä huolissaan lähipalveluista.
– Hyvinvointialueen suuntaan edunvalvonta on tärkeässä roolissa. Uskon, että terveysasema Punkalaitumella tulee säilymään, mutta eri asia on, mitä palveluita sieltä on saatavissa. Se tullaan ratkaisemaan hyvinvointialueella, Lähdeniemi sanoo.
Paikallisena ilmiönä, kunnan ”omana juttuna”, nousivat vuodenvaihteessa esiin teknisen puolen henkilöstöongelmat. – Ne eivät korjaannu hetkessä ja asiaan on kiinnitettävä huomiota edelleen. Tilanne on onneksi rauhoittunut, eikä uusia ongelmia ole ilmennyt, Harri Lumme sanoo.
– Päätetyt toimenpiteet ovat kesken ja työtä jatketaan edelleen tilanteen normalisoimiseksi, vahvistaa Linda Lähdeniemi.
» Takaisin arkistoon