Kesäkuun kahdeksantena liikuttiin Huittisista Punkalaitumen kautta Urjalaan kulkevalla Taikayöntiellä. Taikayöntie ry vietti toista nimikkopäiväänsä aurinkoisessa säässä.
Tänä vuonna teemapäivänä järjestettiin kiertoajelu. Se lähti Huittisista ja linja-auto suuntasi Urjalaan, missä tutustuttiin Urjalan kirjastossa sijaitsevaan Väinö Linnan työhuoneeseen, kuljettiin opastettu Väinö Linnan reitti sekä käytiin Nuutajärven lasikylässä.
Matkailuopas Tarja Eklöf opasti reitillä Huittisista Urjalaan sekä Nuutajärvelle, Taikayöntie ry:n toiminnanjohtaja Aulikki Kuisma kertoi yhdistyksen toiminnasta. Väinö Linnan reitin opasti matkailuopas Marja-Riitta Touru. Takaisintulomatkalla juotiin kahvit Punkalaitumella Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla, missä Aki Mikkola kertoi museo- ja kotiseutuyhdistyksen historiasta ja toiminnasta sekä talonpoikaismuseon alueesta. Aki Mikkola kertoi myös Taikayöntien alusta, sillä hän oli mukana matkailutien alkuvaiheissa.
– Päivä on ollut mielenkiintoinen ja sen aikana on nähty paljon. Osallistujat ovat olleet tyytyväisiä, sanoo Aulikki Kuisma.
Taikayöntien kaunis jokilaaksomaisema sai kehuja. Se, että näin lähellä on tällaisia kohteita ja monenlaista historiaa, herätti ihastusta.
Mukana kiertoajelulla oli myös alkuperäisen Taikayöntie-logon suunnitellut Tapio Iso-Tryykäri, joka muisteli Taikayöntien syntyä. Logo on Taikayöntien facebook-sivuilla. Siellä kerrotaan myös tien historiasta.
Kartanohistoriaa ja marjaviinejä
Punkalaitumella toimivan Pitäjänseudun kyläyhdistys teki myös kiertoajelun Urjalaan teemapäivän merkeissä. Heidän ajelunsa reitti kulki osin eri polkuja kuin Taikayöntien retki. Väinö Linnan reitti kuului heidänkin ohjelmaansa. Kotiseutuneuvos Venla Kirsti Niemistö opasti reitin. Pitäjänseudun kohteina olivat myös Nuutajärven kartano ja Kajabacan marjaviinitila.
Nuutajärven kartanossa omistaja Sauli Siekkinen kertoi kartanon tarinaa aina 1600-luvulta lähtien. Itse päärakennus on 200 vuotta vanha. Siekkinen on kunnostanut päärakennusta 15 vuotta. Myös sisääntulon pihapiiri on uudistettu.
Kajabacan marjaviinitilalla päästiin tutustumaan viherherukkapelloille. Pekka Heikkilä kertoi marjojen viljelystä sekä viinin valmistuksesta.
Maisemaelämys tornista
Punkalaitumella Mäenpään työväentalon ovet olivat avoinna.
Taikayöntien teemapäivä on taloa ylläpitävälle työväenyhdistykselle sopiva, sillä yhdistyksen toiminnan puitteissa heillä ei ole mahdollisuutta pitää taloa avoinna säännöllisesti. Sijainti matkailutien varressa on hyvä, ja kampanjatyyppinen avoinna oleminen sopii toimintapalettiin.
– Kävijöitä on poikennut mukavasti ja he ovat olleet ihastuneita paikkaan. On mukava saada tunnustusta sille kaikelle työlle, mitä olemme tehneet talon säilyttämiseksi, sanovat Irma Rantanen ja Jouko Mäkelä.
Yhdistyksessä talkoolaisina toimivat Jukka Salonen ja Jouko Valonen ovat huomanneet, että ihmisiltä puuttuu siviilirohkeutta. – Työväentalon pihaan kyllä tullaan, mutta sisälle asti ei uskalleta tulla. Tänne voi aina poiketa sisälle, kun joku on paikalla. Esittelemme mielellämme taloa.
Talo itsessään kiinnostaa kävijöitä. Työväentalossa toimi vuosikymmeniä elokuvateatteri, missä näytetyt elokuvat on listattu. Elokuvat muistetaan, ja aina joku kävijä tarkistaa näkemänsä elokuvan esitysvuodenkin. Elokuvatoiminta ei kuulu pelkästään historiaan, vaan myös nykyhetkeen, sillä 22.–23.7. talossa esitetään osana Huhtamon elokuvafestivaaleja Komisario Palmu -elokuvia. Mäenpään työväentalo on myös ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi.
Työväentalon yläkerrassa on museohuone, missä on esineistöä, arkistomateriaalia ja tietoa muun muassa Punkalaitumella olleista viidestä työväentalosta.
Museohuoneen kautta pääsee talon torniin, mistä aukeaa huikea näkymä alas jokilaaksoon ja yli peltojen. Jo sen vuoksi kannattaa mennä tutustumaan Mäenpään työväentaloon.
Työväenyhdistyksessä odotetaan mielenkiinnolla, miten matkailu Taikayöntien ympärillä organisoituu ja alkaa toimia. – Täällä voisi järjestää tiehen, taloon ja historiaan liittyviä tapahtumia. Esimerkiksi vuonna 1918 tiellä kulkivat sotilaat ja pakolaisvirrat, siltäkin ajalta saisi tapahtuman tehtyä, sanovat Irma Rantanen ja Jouko Mäkelä.
Kohteet avoinna
Urjala-Punkalaidun-Huittinen-tien lisäksi Taikayöntiehen kuuluu tieosuudet Jalasjoen kautta Murrolle, Vesilahdentiellä sekä Nuutajärvelle Nuutajärventietä. Kohteita oli avoinna myös näiden varsilla.
Punkalaitumella ovet olivat avoinna ja Pop up -kahvilassa kastettavat katettu pöytään myös Maatilamajoitus Saarisella. Myös Talonpoikaismuseo Yli-Kirran oli avoinna.
» Takaisin arkistoon